Vi som gjorde det

Musik: Georg Riedel
Text: Barbro Lindgren
Scenografi & kostym: Leif Persson
Regi: Sara Ekman
Andrej: Johan Hwatz
Vova: Matthias Hahne Thorbjörnsson
Kapellmästare & accordeon: Minna Weurlander
Violin: Inga Zeppezauer
Kontrabas: Teddy Walter
Klarinett: Elin Fleischer


 • Sara Ekman - Regi

  Sara Ekman är utbildad på Balettakademien i Stockholm. Under åren 1993-1996 arbetade hon som dansare i Köpenhamn och åren 1996-1998 dansade hon i London, tillsammans med Kevan Allen Dance Company. Sara har medverkat i bland annat Carmen på Malmö Stadsteater och i Nils Holgerssons underbara resa på Helsingborgs stadsteater. På Malmö Opera har man kunnat se henne i både Träskoprinsessan och i Operaverkstans Den flygande Trumman, där hon spelade Kusin Vitamin. Hon debuterade som koreograf i Operaverkstans Mästersångaren och gör med Andrejs längtan sin regidebut.


 • Johan Hwatz - Andrej

  Johan är musikalartist och har hunnit med mycket efter utbildningen på Skara Skolscen och Performing Arts School. På Malmö Opera/Operaverkstan har han medverkat i Min älskade Pierrot, Troll i kulisserna och The Fantasticks. I Kristianstad spelade han i Sweet Charity, samt gjorde rollen som Rolf i Sound of Music. Han har även hunnit med Wallmans i Malmö samt Helsingborg, Stadsteatern i Borås, riksteatern och Astrid Lindgrens värld.


 • Matthias Hahne Thorbjörnsson - Vova

  Matthias är skådespelare och konstnärlig ledare för Teater Insite i Malmö. Han gick ut Teaterhögskolan 1998 och har sedan dess medverkat på bland annat Helsingborgs stadsteater, teatern.nu, Svensk symbolisk Teater, Teater Weimar, Månteatern, SVT och SR. 2007 grundade han Teater Insite tillsammans med Ragna Weisteen. På Malmö Opera medverkade han i Death and the Maiden och senast sågs han våren 2012 i Operaverkstans PS. Jag kommer snart hem!.

 • Georg Riedel - K–ompositör

  Georg Riedel föddes 1934 i dåvarande Tjeckoslovakien. Vid fyra års ålder kom han till Sverige och han säger att han alltid känt sig väldigt svensk men samtidigt med kosmopolitiska rötter och det tror han är berikande i allt skapande. Han har spelat tillsammans med otaliga jazzmusiker, däribland Jan Johansson, Arne Domnérus, Duke Ellington, Stan Gets och Dizzy Gillespie.

  En tragisk olycka ledde till att han började skriva barnvisor. Jan Johansson skrev musiken till första Pippi-filmen, men när denne omkom i en bilolycka 1968 ombads Georg att avsluta arbetet. Efter det fortsatte han att komponera musik till många TV-serier och filmer efter Astrid Lindgrens böcker. Georg blev sedan anlitad av många andra barnboksförfattare och regissörer och totalt har det blivit ett femtiotal filmer. Några av de mest kända kompositionerna är Du käre lille snickerbo, Idas sommar-visa och Lille katt från Emil i Lönneberga och Sjörövar-Fabbe från Pippi. Om sitt arbete för barn säger han: “Jag försöker inte påverka barn på något pedagogiskt sätt. Det skulle inte vara kul för mig. Jag vill att barnen skall komma ihåg mina sånger, och jag vill lära dem att improvisera.”

  Georg Riedel har fått många utmärkelser. Av svenska kungen fick han medaljen Litteris et artibus 1998. Av musikaliska akademien har han fått medalj för Tonkonstens främjande år 2006 och samma år fick han priset Django d'Or som Master of jazz. Han har även tilldelats både Lars Gullin-priset och Hugo Alfvén-priset.
 • Barbro Lindgren - Libretto

  Barbro Lindgren föddes 1937 i Bromma utanför Stockholm. Hon är en mycket originell och personlig författare av framför allt barn- och ungdomsböcker, men hon har även skrivit ett tiotal vuxenböcker.

  I samband med hennes första sons födelse, började hon skriva barnböcker och 1965 debuterade hon med böckerna om Mattias, vänliga vardagsskildringar. Med Loranga-böckerna släppte hon loss fantasin, med sin egen familj som modell! Sedan 80-talet har hon samarbetat med många av Sveriges bästa illustratörer. Tillsammans med Eva Eriksson har hon gjort Mamman och den vilda bebin och Max-böckerna som är nya klassiker i den svenska barnlitteraturen.

  Barbro är bosatt i Glömminge på Öland. Hon har belönats bland annat med den kungliga medaljen Illis Quorum, Expressens Heffaklump, Astrid Lindgren-priset, Nils Holgerssonplaketten, Litteraturfrämjandets stora pris och två grammisar. 1997 blev hon nominerad till Augustpriset för Andrejs längtan.